18 декември 2005

Нема веќе borat.kz

„Време“ од 17.12.2005 ја објави веста дека Казахстанците го укинаа официјалниот сајт на комичарот
Авторитетите [Властите] од Казахстан вознемирени од британскиот комичар Саша Барон Коен, кој го портретира сексистичкиот и расистички казахстански телевизиски репортер Борат го укинале неговиот сајт. Коен, кој на borat.kz се потсмеваше со поранешната советска република, го испровоцира казахстанското министерство за надворешни работи да ја презема оваа мерка.

- Го направивме тоа за да не може да се служи со погрдни зборови на обласното име [ова е изгледа буквален превод на име на домен (domain name)] на Интернет - .KZ. Не може да прави што сака на туѓи адреси - кажал претставникот на казахстанското министерство за надворешни работи.

Борат е инаку еден од неверојатните карактери измислени од Коен покрај Али Џи, лик со кој Саша Барон Коен ја исмеваше британската улична ганстерска култура. Уште еден од групата на овие ликови е и Бруно, австралиски моден презентер - педер..
Веб-сајтот на Борат беше претставен како веб-сајт на денот на 08.11.2005 г. Во моментов на таа адреса нема ништо - а баш можеле да ја искористат барем за редирекција до некој друг веб-сајт со про-казахстанска пропаганда.

Нема коментари: