07 ноември 2005

Борат од Казахстан

[нелекториран]

Борат од Казахстан, водителот на годинешното доделување на европските награди на МТВ, е креација на брилијантниот британски комичар Али Џи. Неговиот лик темели на две нешта.

Првото е директно копирање на искрениот маалски стил на Турчинот Махир Чагри кој стана светски познат благодарение на смешноста на неговиот недоучен англиски јазик при неговот барање пријатели низ светот преку интернет.

Второто е тоа што главниот тек на хипер-политички коректната јавност во САД и ЕУ дозволува еден исклучок при спроведувањето на непишаната забрана за стереотипизирање врз база на културниот идентитет: во случајот на луѓе од бившиот комунистички блок. Иако сеуште не постои социолошка студија на оваа појава, можеби се работи за еден од рецидивите на Студента војна, односно дел од одложеното исмејување на оние кои беа победени во неа. Друг пример за ова е филмот „Терминал“ на Спилберг, за смешно-жалниот, политички зафркнатиот, но коруптивно снаодлив преживувач со неадекватно јазично и неопределиво географско потекло.

Иако дел од грешките на веб-сајтот (демоде дизајнерски елементи како анимираните гифчиња, изборот на бои, фонтови и правописот) се очевидно намерни и прифатливи во дадениот урнебесен контекст, од аспект на употребливост се направени пропусти со неприлагодувањето на големината на прозорецот од разгледувачот, отворањето на нови прозорчиња при кликање на линковите, а особено во однос на снимката од наградите од МТВ, кој функционира само со широкопојасна врска и инсталиран плагин, за што не се дадени потребните дополнителни информации.

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: англиски
Адреса: www.borat.kz

Нема коментари: