23 јануари 2006

Бендисување во првата дваесеттинка од секундата

[лекториран]

На сурферите на Интернет некој веб-сајт може да им се допадне или да не им се допадне за пократко од секунда откако ќе го отворат, покажува истражување на канадски научници.

Во само една дваесеттинка од секундата - двојно пократко од времето на трепнување на клепките - луѓето создаваат естетски суд што влијае на остатокот од времето што ќе го минат на сајтот.

Студијата што довела до овие сознанија е објавена во најновото издание на журналот „Однесување и информатичка технологија“ (Behaviour and Information Technology). Авторот вели дека сознанието има големи импликации за полето на веб-дизајнот.

- Станува збор за физиолошка реакција, и затоа веб-дизајнерите мора да водат сметка визуелно да не ги повредуваат корисниците. Доколку првиот впечаток е негативен, тоа најверојатно ќе ги одбие посетителите - вели Гите Линдгаард (Gitte Lindgaard).

Нема коментари: