20 јануари 2006

Митологија преку слики на блогот на Сиана

[лекториран]

Блогот на Сиана, млада мома од Островот Ман, е посветен на презентирање личности и настани од митологијата и од историјата преку уметнички слики.

Покрај секоја слика во голем формат, таа има краток опис на личностите на неа во форма на слободен стих, проследени со линк до повеќе информации за нив, често на „Википедија“ или друг отворен извор. Линкот на самата слика води до нејзина копија на „Фликер“, каде што има повеќе информации за самото дело.

Ваквата информациска архитектура е одбрана за постигнување рамнотежа помеѓу количеството информации што иницијално се нудат и оние што се интересни само за одреден дел читатели. Според Сиана, уметничките дела би била бесмислени за повеќето луѓе што би ги гледале надвор од контекст, без митолошки или историски референци, иако и во тој облик би нуделе инстантно визуелно задоволство.

Блогов нуди нестандардно користење на сервисот „Стамбл апон“, кој во основа овозможува лесно архивирање и оценување туѓи линкови (преку тулбарче) и нивно споделување со луѓе што имаат сличен вкус.

Веб-сајтов е препорачлив за љубителите на ликовната уметност, особено од периодот на романтизмот, митологијата, историјата, како и за оние што би сакале да го издигнат сопственото ниво на општа култура.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: стамбл апон
Дизајн: блогерски
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: делумно
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: англиски
Адреса: ceanna.stumbleupon.com

Нема коментари: