25 јануари 2006

Најмалиот политички квиз на светот

[лекториран]

Приказната за „Најмалиот политички квиз на светот“ се одвива вака: во 1969 година Дејвид Нолан, политиколог незадоволен од симплистичките ознаки како „левица“ и „десница“, развил графикон со кој се утврдуваат нијансите на меѓусебните разлики на идеолошките ставови, со употреба на категории како (авторитарен) етатист, либертаријанец или центрист. Мерењето е според тоа колку многу или малку државна контрола сака личноста во однос на економијата и личната слобода.

Во 1985 година либертаријанецот Маршал Фриц, основачот на „Застапници за самоуправа“, развил краток список на прашања за кои тој се потрудил да бидат што поисчистени од пропагандна пристрасност. Осумте прашања на кои може да се одговори со „да“, „можеби“ и со „не“ послужиле како основа за „Најмалиот политички квиз на светот“, кој потоа е дистрибуиран како видеоигра и на картички. Преку неговиот веб-сајт бил „решаван“ речиси 5 и пол милиони пати.

Во САД, квизот има стекнато репутација како валидно мерило на личната политичка ориентација и статистички агенции го користат при анкети, особено пред избори.
Остатокот на веб-сајтот содржи промотивни материјали за Либертаријанската партија на САД, со особен акцент на нивните принципи и славни припадници, како Клинт Иствуд и Курт Расел.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: автоматски
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.self-gov.org

Нема коментари: