26 јануари 2006

Редизајнираниот портал на Еко.нет

[лекториран]

ЕКОНЕТ е граѓанска организација што го одржува единствениот македонски еколошки портал, за да го зголеми влијанието на еколошките НВО во нивната непосредна средина, но и на глобално ниво, преку користење ИКТ.

Овој веб-сајт беше рецензиран на 6 јуни 2004 година („Време“, бр. 115), но неодамна доживеа комплетна реконструкција и редизајн, кои го потврдуваат добриот впечаток оставен во изминатиот период, оставен со отвореноста на концептот и самопрегорната работа на тимот што стои зад веб-сајтот, постојано додавајќи нови содржини.

Успехот на Еко.нет се должи на оспособувањето на НВО да внесуваат свои вести, како и користењето една од најголемите мејлинг-листи во Македонија како средство за промоција и известување.

Новиот дизајн е доста „густ“, особено на првата страница. Големиот број на сликички може да доведе до ефект на „банерско слепило“, но дури и ако посетителите ги занемаруваат, банерите сепак вршат функција на пренасочување на машините за пребарување, подигајќи го рангот на линкуваните пријателски веб-сајтови.

Структурата на УРЛ за пристап до АСП-страниците е солидна, со користење редни броеви, што сајтов го прави погоден за пријавување на сервиси како Гугл њуз, кога би примале веб-сајтови на македонски јазик. Затоа би било добро да стапат во контакт со Најди!, кој доколку му обезбедат пристап преку фид, може да обезбеди и сервис за пребарување на веб-сајтот приспособен на неговата структура. Фидот (РСС) може да послужи и за привлекување дополнителни посетители што следат фидови преку „Фајерфокс“ или специјализирани читачи.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: АСП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: делумно
Јавен бројач: затворен
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: македонски
Адреса: www.eko.net.mk

Нема коментари: