27 јануари 2006

Здружение на домаќинки (кои никако не се очајни)

[лекториран]

Ако се занемарат недостатоците што ги носи исклучивата употреба на „Флеш“ (попречен пристап за машини за пребарување и неможност за длабинско линкување однадвор) веб-сајтот на Здружението на домаќинки на прв поглед остава одличен впечаток. Тој пренесува исцрпни информации за активностите на здружението и можностите за набавување на производите на неговите членови добиени со плетење, везење, ткаење, керамика, резба и друго.

Анимациите се убаво вклопени во дизајнот, а особено фино е што при читање на внатрешните страници, ако се стисне на линкот за промена на јазик, се оди во соодветна верзија на истата страница, а не на првата страница од таа јазична верзија.
Преводот е солиден, но делот за контакт на другите јазици е со намалена функционалност оти посетителите се упатуваат да се обратат до некој оддел претставен со имејл-адреса, но за жал, имејл-адресите се само на македонски, така што би биле неразбирливи за луѓе што не го говорат.

Од непозната причина, при пристапување со „Фајерфокс“ дел од горниот дел на заглавието е невидлив, додека со „Интернет експлорер“ е видлив. Вакви багови се и причината што на авторите им се препорачува да ги тестираат веб-сајтовите со најразлични разгледувачи (прелистувачи) пред да ги објават.

Со оглед на важноста на брзината на вчитување на основниот интерфејс, особено кај посетителите без широкопојасен пристап, препорачливо е да се изземе најавниот екран со аудиоклипот (сегмент од песна на Кирил), кој не игра посебна улога, без разлика на тоа што помага во „создавање атмосфера“.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: средна
Функционалност: добра
Код: Флеш
Дизајн: флешерски
Навигација: приспособлива
Пребарувач: нема
Клучни зборови: делумно
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: македонски, англиски, германски и француски
Адреса: www.rakotvorbi.com.mk

Нема коментари: