01 февруари 2006

Македонски шаховски веб-сајт

[лекториран]

Целта на првиот шаховски веб-сајт во Македонија е ревитализација и популаризација на овој спорт. Покрај основните очекувани информации и вести (им недостигаат датуми), исклучително пофално е што овој веб-сајт нуди и дополнителни услуги за редовните посетители и за ентузијастите: отворање бесплатна адреса за е-пошта, изработка на веб-страници и хостирање цели веб-сајтови за одделни шаховски клубови на нивниот домен.

Дополнителните содржини опфаќаат линкови до рејтинг-листи и колумни, реализирани во ХТМЛ-формат со букмарци, за кои од аспект на оптимизација за машини за пребарување би било добро да се на принципот - секој напис на посебна страница.

Особено интересен дел е апликацијата за претставување одиграни партии преку анимации реализирани во Јаваскрипт. Тие се одлично средство за учење, а даваат и увид во развојот на шахот на светско ниво. Единствен недостаток им е што се отвораат во нов прозорец, но тоа е можеби неопходно за поставување на почетните параметри на апликацијата.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ/ЈС
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 2/10
Јазик: македонски и англиски
Адреса: www.chess.com.mk

Нема коментари: