03 февруари 2006

Американски Зоетроп - виртуелното студио на Френсис Форд Копола

[лекториран]

Во март 1998 година Френсис Форд Копола основал веб-сајт преку кој писателите можеле да испратат куси раскази за неговиот магазин „Зоетроп: ол стори“ (Zoetrope: All-Story). Набргу околу овој веб-сајт се развила една заедница од уметници. Станал толку популарен што набргу биле отворени и веб-сајтови за романи и сценарија.

Како резултат на тоа во 2000 година било отворено виртуелното студио, во кое горенаведените веб-сајтови биле интегрирани како оддели, а биле вклучени и други креативни области поврзани со филмот. Членовите имаат можност за учество во работилници, како и за користење на алатки за е-колаборација, па овој веб-сајт би бил исклучително препорачлив за уметниците од Македонија.

Зачленувањето е бесплатно, а овозможува учество и во конкурсите за оригинално сценарио, раскази и други дела кои се одвиваат во текот на целата година.
Јавниот дел на веб-сајтот изобилува со линкови посветени на активностите на Копола, од нови филмови кои ги продуцира, преку видео постпродукција, до магазинот и другите издавачки дејности, како нови ДВД-ја од старите филмови.

Поставувањето на текстот на страниците на веб-сајтов е грижливо компонирано, со цел да се намали потреба од скролување. Еден од принципите на употребливост е дека на сурферите им е полесно да кликнат отколку да скролуваат, па текстот е пишуван концизно или поделен на делчиња, со цел секоја страница да зафаќа приближно еден екран.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ЦГИ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: делумно
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.zoetrope.com

Нема коментари: