05 февруари 2006

Живиот Интернет

[лекториран]

Овој веб-сајт е бесплатен и исцрпен извор на референтни информации за Интернет, подготвен за да обезбеди жив контекст и поглед на најтехнолошкиот човеков изум, преку концизен и комплетен опис. На веб-сајтот има повеќе од 700 страници за Интернет и за неговите главни апликации, направени врз база на прилози на луѓе што помогнале во неговата изградба“,вели авторот д-р Бил Стјуарт.

Опфатените теми се: Интернет, вебот, е-поштата, јузнет, ИРЦ, МАД и листите. За секоја од нив има поглавја на тема: историја, дизајн, употреба, напредно, клучни особини, безбедност, помош и повеќе.

Покрај задржувањето на академскиот пристап во нотацијата и објективноста на „големата слика“, одделните поглавја изобилуваат и со практични совети што овозможуваат поефикасна употреба на сервисите. Тоа го прави веб-сајтов исклучително препорачлив за сите што се професионално заинтересирани за Интернет, во прв ред ИТ-експертите, веб-дизајнерите, комуниколозите, новинарите…, а и сите други професии за кои е важен протекот на информации.

Токму затоа веб-сајтов има добиено голем број пофални коментари од луѓе што се авторитети на светско ниво за оваа проблематика: од Тед Нелсон, изумителот на концептот на хајпертекст, преку најпознатите хакери Денис Ричи и Кен Томпсон (едниот е авторот на програмскиот јазик Ц, а другиот на оперативниот систем Јуникс), до Винтон Церф, еден од дизајнерите на протоколот ТЦП/ИП, кој го овозможува целиот пренос на податоци преку глобалните мрежи.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ, ЈС
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: www.livinginternet.com

Нема коментари: