14 февруари 2006

Центар за графички дизајн и издаваштво

[лекториран]

Центарот за графички дизајн и издаваштво овозможува размена на информации, вести, рецензии и се друго во врска со овие области. Нуди пристап до ресурси во врска со графика, изглед, дизајн и типографија, како и методи за намалување на трошоците и малтретирањето.

Веб-сајтот е воспоставен во 1994 година како интернет-дом на месечниот електронски магазин наречен ДТиГ (Дизајн, типографија и графика), кој излегува од 1990 година. Првобитно, магазинот бил наменет за учесниците во работилниците што ги воделе авторите на веб-сајтот, но потоа станал достапен за широката јавност.

Во раните денови на Интернет, е-магазинот бил дистрибуиран во ПДФ-формат, но од пред неколку години е воведена само едиција базирана на чист текст, со што е постигнато далеку помало оптоварување и на врската и на машините на корисниците, поголема брзина на пренос, а отфрлена е потребата за инсталирање дополнителен софтвер како читачот на ПДФ. Сите написи од магазинот се достапни на веб-сајтот.

Особено внимание е укажано на работата со „Фотошоп“, и тоа не само преку написи туку и детални упатства за извршување конкретни задачи во посебна секција на веб-сајтот.
Особено интересен дел и за авторите и за попосветените читатели на „веб-сајт на денот“ е што Центарот за графички дизајн и издаваштво има и оддел за критики на веб-сајтови, во кој се вршат детални рецензии, првенствено од визуелен аспект. Читателите имаат можност да ги предложат своите веб-сајтови за рецензирање, а исто така и да напишат критики.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: месечно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.graphic-design.com

Нема коментари: