13 февруари 2006

Пукнати балони

[лекториран]

Дали Саманта Фокс навистина станала лезбејка? Дали на Меколи Калкин воопшто му нуделе улоги по „Сам дома“? Што се случи со Рик Ештли?

Веб-сајтот за пукнати балони раскажува што станало со поранешни познати личности што не се повеќе во центарот на вниманието на јавноста.

Бившите познати личности се претставени со кратка биографија, поделена на периодот кога биле познати и периодот потоа, дополнети со списоци на работи по кои луѓето ги паметат, „интересни“ факти и линкови. Овие информации се дополнети со огласи до книги, филмови или албуми поврзани со личноста, достапни на Амазон.ком, со кои се дополнува буџетот.

Написите се поделени во три „ери“: седумдесеттите (и пред нив), осумдесеттите, деведесеттите (и по нив), како и по категории (музика, ТВ, филм, спорт...). Квизовите и форумот го дополнуваат интерактивното искуство од посетата.

Дизајнерите на веб-сајтов имаат направено дилетантска грешка со тоа што при изработката не провериле како изгледа во повеќе од еден разгледувач. Затоа, кога ќе се отвори во Фајерфокс, горната лента што ги содржи логото и насловот е преголема, а сликичките се една под друга, наместо една до друга.

Би било интересно безидејните сопственици на забавни веб-сајтови, наместо безмилосно да се обидуваат преку копирање на Он.нет да станат поголем Трендо од Трендота, да развијат локализирана верзија на „пукнати балони“. Таа би можела да се однесува на бившите југословенски простори, со што би покрила огромна потенцијална публика со докажан сеирџиски менталитет, а со тоа и можности за заработка од реклами.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.thebubbleburst.co.uk

Нема коментари: