25 февруари 2006

Пребарување и споредба на цени на книги

ИСБН.ну овозможува барање книги по наслов, автор или тема. Откако дадена книга ќе се пронајде, односно откако ќе се утврди нејзиниот ИСБН-број, веб-сајтов врши споредба на цените за истото издание кај 14 продавници за книги преку Интернет.

Овој „доказ за концепт на неколку идеи за информациски менаџмент, организација и за линкување“ овозможува пребарување на околу три милиони наслови печатени во САД, како и некои надвор од нив.

Резултатите овозможуваат директно поврзување, без посредни чекори, со сајтот на книжарницата што по споредбата на цени посетителот ја одбира како место од кое ќе нарача. Тие може да бидат подредени и според цената и брзината на испорака.
Особено пофално за веб-сајтов е што има јасно назначена применета политика за приватност, со која се обврзува дека не ги задржува податоците за индивидуалните корисници.

Политиката, исто така, јасно го опишува однесувањето на кукија и други помошни механизми што служат за следење на однесувањето при посетите.
Поради успешноста во интегрирањето различни типови информации за овозможување полесно купување, овој услужен систем има добиено поволни критики од повеќе респектабилни американски медиуми.

Фуснота: ИСБН (ISBN = International Standard Book Number) е систем за единствено означување книги, оформен во Велика Британија во 1966 година и прифатен како меѓународен стандард (ISO 2108) во 1970 година.


ЗА ВЕБ САЈТОТ

Дополнување: автоматско
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: вики
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: http://isbn.nu

Нема коментари: