04 март 2006

Блогот на Би

[лекториран]

Блогот на Би е еден од неколкуте што по својот квалитет се издвоија од мноштвото блогови отворени на првиот македонски блогерски сервис Блогерај.

Овој веб-сајт за блогирање, иако стаса со одредено задоцнување, сепак ќе биде од голема помош за луѓето што не го познаваат добро англискиот јазик, а би сакале своите идеи да му ги соопштат на светот - или барем на македонската јавност.

Освен што со доработениот, но не и пренатрупан дизајн остава добар визуелен впечаток, најјака страна на овој блог се студиозноста и полезноста на написите, кои често мешаат стручни теми (авторката е психолог) со теми интересни за јавноста што имаат практична примена во секојдневието.

Темите на блогот опфаќаат мислења на авторката, осврти од социјална психологија за однесувањето на луѓето во групи, како членови на општество и во интеракција со други, како и критики на општествени феномени и медиумски производи, меѓу кои и рецензии на филмови.

Добра страна на уредувачката политика е и неконфронтирачкиот однос кон многубројните коментари, со обид да им се помогне на заблудените, наспроти обидите да се испровоцираат навредливи „дискусии“.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП (друпал)
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: македонски
Адреса: blogot.blog.com.mk

Нема коментари: