13 март 2006

Агата Кристи - кралицата на криминалот

[лекториран]

Официјалниот веб-сајт на Агата Кристи е под раководство на нејзиниот единствен внук, Метју Причард. Наменет е за одржување на брендот Агата Кристи и за промовирање на нејзиното дело во најразлични форми, од оригиналните романи и приказни, до нивните адаптации како играни филмови, ТВ-серии и театарски претстави.

Чудно е што недостигаат информациите за адаптациите во вид на видеоигри, како новата „Десет мали морнари“, направена врз база на еден од нејзините најпознати романи. Арно ама, на веб-сајтот се поставени друштвени игри во хартиена форма – како ПДФ-записи. Некои од нив личат на играта „Мафија“, која во разни форми е популарна по транзициските земји.

Посебен оддел на веб-сајтот им е посветен на ликовите создадени од Агата Кристи, меѓу кои се истакнуваат детективите г-цата Џејн Марпл и г. Херкул Поаро со „неговите мали сиви клетки“.

Презентацијата е зачинета со интерактивни и графички елементи што додаваат шмек без да ја нарушуваат пристапноста од машини за пребарување. Имено, тие се сместени како дел од ХТМЛ-страници чии имиња ги содржат главните клучни зборови (hercule_poirot.phpпхп), што овозможува и кревање на рејтингот за нив, а и директно линкување.

Текстот е разбиен со цитати по случаен избор од самата писателка или од нејзините ликови, кои додаваат свежина на страниците, заедно со анкети и транспарентни реклами.
Регистрираните посетители може да играат и видеоигри, праќаат е-картички, симнуваат скрин-сејвери и учествуваат во форумот.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП/Флеш
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазици: англиски
Адреса: www.agathachristie.com

Нема коментари: