24 март 2006

Блогот Фаједоглејк

[лекториран]

Колективниот блог „Фаједоглејк“ (буквално „оган-куче-езеро“) е едно од упориштата на американската левица. Негови членови се претежно писатели и други уметнички наклонети личности, кои ги искажуваат своите мислења и ставови за најразлични теми, а особено за политика и општество.

Меѓу нив е и Џејн Хашмер, која освен што е писателка е и продуцентка - нејзин најпознат филм е „Родени убијци“. Зборувајќи за културната енергија, таа ги споредува блоговите со панк-сцената од 1970-тите:
„Музичката индустрија во тоа време беше надуена, на крајот на силите и неповрзана со публиката. Директорите на издавачките куќи беа зафатени со купување часовници ‘ролекс’ за РЕО Спидвагон... Нив сосема ги ужасна кога слушнаа дека децата плаќаат по 3 долари за билет за добротворен концерт на ‘Клеш‘ во полза на марксистичката младина во 1978..., но дури и за децата беше очигледно каде е енергијата, во која насока се поместува духот на времето. Панкот стана светилник за креативните луѓе од сите видови, а и по толку години неговата сенка се уште е поголема од она што можеа да го предвидат трговците на корпорациската култура.

Мислевме дека панкот и енергетската контракултура, која тој ја произведуваше ќе траат вечно, но не беше така. Набргу беа готови. Уживајте во блоговите додека можете“.
Рангот на Гугл на блогот моментално е од 2 од 10, што е добар пример, кој го илустрира правилото на гуруто на употребливоста Јакоб Нилсен за потребата од регистрирање сопствени адреси што порано. Имено, блогов првобитно бил воден преку Блогер, користејќи ја адресата firedoglake.blogspot.com. Таму сега е сместена архива на текстови, која сè уште има ранг 6 од 10.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: вордпрес (ХТМЛ)
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 2/10
Јазик: англиски
Адреса: www.firedoglake.com

Нема коментари: