25 март 2006

Чандра - рендгенска опсерваторија

[лекториран]

Чандра, рендгенската опсерваторија на НАСА, сместена на универзитетот „Харвард“, го добила името според покојниот индиско-американски нобеловец Субрамонјон Чандрасајкар (1910-1995).

„Чандра“ е всушност вселенско летало поставено на сателитска орбита околу Земјата, во кое е сместен телескоп со рендгенски зраци (Џ-раѕ). Благодарение на телескопот овозможено е попрецизно снимање далечни вселенски појави, како супернови, маглини, пулсари и слично.

Целиот веб-сајт е изведен во основен ХТМЛ-код, што го прави многу брз и компатибилен со сите системи. Покрај тоа, се нуди и верзија што е „само текст“, односно без графички или други дизајнерски елементи, која е уште побрза, а и згодна доколку се сурфува преку мобилни уреди или со ептен бавна врска.

Веб-сајтов претставува одличен образовен ресурс, и поради обемните информации што ги презентира (за самата опсерваторија, но и општо од астрономијата), но и поради едноставните интерактивни елементи како користењето обичен квиз како алатка за проверка на знаење - посетителите се канат да гласаат за некој од одговорите, а кога ќе го дадат гласот покрај тоа колку за што гласале, им се укажува и на точниот одговор.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 9/10
Јазик: англиски
Адреса: chandra.harvard.edu

2 коментари:

DeeJay рече...

Мислам дека за целиот проект голема заслуга има и една Македонка.

Razvigor рече...

Која, како, зошто? :-)