27 март 2006

„Девијантна“ уметност

[лекториран]

Веб-сајтот „Девиант арт“ претставува стожер на виртуелна заедница на луѓе што сакаат да се изразуваат и преку текстуални медиуми (колумни, коментари, форуми), но пред се визуелно, преку објавување дигитални фотографии, цртежи, слики и колажи.

Секој од членовите добива сопствен пот-сајт, идентификуван со терцијарен домен, направен од спојување на корисничкото име со .deviantart.com. Така на пример, се направени и адресите на веб-сајтовите на младите уметници од Македонија: royalgirl.deviantart.com, endeneu.deviantart.com, silik.deviantart.com, she0ne.deviantart.com, flavrsavr.deviantart.com, ivan-bliznak.deviantart.com и многу други…

За корисниците се собираат најразлични податоци што тие доброволно ги даваат, кои потоа се обработуваат и презентираат во вид на листи и статистики.

На насловната страница и официјалниот блог се презентираат и особено квалитетни дела, што е уште еден начин за јакнење на репутацијата на уметникот во рамките на заедницата. Можноста за поставување линкови кон надвор овозможува одложена комуникација и со други веб-сајтови и блогови.

Пренатрупаноста со содржини и нивното комбинирање на разни начини малку го отежнува снаоѓањето од почетокот, но откако ќе му се фати редот, Девиантарт може да стане постојан извор на интересни искуства.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: www.deviantart.com

Нема коментари: