28 март 2006

„Најдобрите“ веб-сајтови

[лекториран]

Меѓу многуте веб-сајта што презентираат ранг-листи со други веб-сајтови, „Веб 100“ се истакнува со тоа што ако на Гугл се напише „ best sites“, линкот до него се појавува на првото место. Постигнувањето на оваа авторитетна позиција е резултат на примената на оптимизација за машини за пребарување и на угледот на двајцата автори со комбинирани работни искуства од информатика, новинарство и од претприемништво.

Овој водич нуди прегледен и концизен список на сто „најдобри“ веб-сајта, поделени по категории: десет најдобри, уметност и забава, бизнис и трговија, компјутери и Интернет, образование и референци, влада и политика, здравје и медицина, вести, спорт и рекреација, наука и технологија, како и „друго“. За секој од сајтовите има кратка описна рецензија и линк.

Основни недостатоци на вака направената топ-листа се неколкуте вида пристрасност. Таа е амероцентрична - речиси сите веб-сајтови се од САД. Едновремено, во погледот на јазик таа е англоцентрична - авторите се „слепи“ за веб-сајтови на други јазици, освен на англиски.
Да се тврди дека во светот нема добри веб-сајтови надвор од овие две множества би било премногу арогантно, но истата тема се провлекува и на другите слични листи на веб-сајтови, како што е „Најдобрите веб-сајтови на светот“, која функционира на сличен принцип.

Иако авторите на „Веб 100“ велат дека не примаат предлози за дополнување на листата, не би било лошо читателите да им укажат на „конфликтот на интереси“, кој ниту го споменуваат и за кој можеби не се ни свесни.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.web100.com

Нема коментари: