09 мај 2006

МаФест - Макарски фестивал на стрипот

[лекториран]

Макарска е област во Далмација позната по туристичката понуда, а Макарскиот фестивал на стрипот е настан што првпат се одржува годинава, од 19 до 21 мај. Иако е прв, Фестивалот не е „од вчера“, туку доаѓа како продолжение на долга низа понеформални собирања на стрип-ентузијасти, почнати од 2002.

Опитните Хрвати не пропуштаат во се што прават да вметнат и евроинтеграциска компонента, па на Фестивалот специјален гостин ќе биде еден од најголемите живи стрип-цртачи, Белгиецот Херман Хупен. Херман е автор на легендарните серијали „Бернар Принс“, „Команча“, „Џеремаја“, „Боа Мори“… и еден од носителите на француско-белгиската школа на стрипот.

Организатор на фестивалот е НВО „Мозаик на стрипот“, а тој се одвива со поддршка на локалната самоуправа на Макарска и на низа локални фирми.

Дизајнот на веб-сајтот е компактен, без непотребни елементи што би го оптоварувале вчитувањето или би го одвлекувале вниманието од содржините, визуелно заморувајќи ги посетителите. Целта на дизајнерот била да ја заврши работата на најефикасен начин, а не да се размавтува со анимации и слични несуштински тракатанци, кои се карактеристични за македонските сајтови од ваков тип.

Информациската архитектура е јасно поставена, овозможувајќи им лесно снаоѓање на посетителите и брзо пронаоѓање на информациите што ги интересираат. Покрај самиот фестивал, се промовира и Макарска, а и Хрватска, што е додадена вредност за сите партнери во проектот.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: наменски
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: хрватски
Адреса: www.mastripfest.com

Нема коментари: