13 јули 2006

Глобални гласови на Интернет

[лекториран]

„Глобални гласови на Интернет“ е непрофитен проект за граѓански медиуми на Правниот факултет на универзитетот Харвард. Негова цел е собирање и агрегација на разговорите на глобално ниво, користејќи ги „блогерите-премостувачи“ (bridge bloggers).

Премостувачи се блогери што зборуваат за нивната земја или регион, но се насочени кон глобалната публика. Таквите блогери може да пишуваат на својот мајчин јазик, но барем дел од нивните постови треба да е на англиски. Токму врз база на таквите содржини тие може да го заслужат вклучувањето во „Глобалните гласови“, преку репринти на постовите или директно вшмукување преку фидови.

Најинтересните постови од регионите се презентирани во прегледот на денот (daily roundups), покрај редовните секојдневни написи до кои може да се дојде преку кликнување на богатата збирка клучни зборови.

Овој веб-сајт е интересен и за новинарите и за уредниците од покласичните медиуми, особено за добивање идеи за написи, како и за добивање претстава за она што се зборува во светот. Креаторите на сајтов исто така работат на создавање глобален индекс на блогови.

Она по што се истакнува сајтов е вкусното користење мали сликички како графички линкови, од банерчињата што ги нудат за вклучување на туѓи блогови, до сликите на авторите на блогови вклучени во проектот што се менуваат во заглавието на страниците.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.globalvoicesonline.org

Нема коментари: