17 јули 2006

Како софтвер со отворен код, ама со пари!

[лекториран]

Камбриум е геолошки период од развојот на нашата планета во кој настанала најголема диверсификација на живиот свет. „Кембриан хаус“ (камбриумската куќа) работи на предизвикување слична „експлозија“ во светот на информатички решенија.
За да го постигнат тоа, оваа канадска компанија ги користи законитостите на еволуцијата и краудсорсингот (crowdsourcing) – потпирање на знаењето и вештините што ги нуди широка заедница на корисници што соработуваат преку Интернет и може да се наоѓаат каде било во светот.

Членовите може да придонесат преку изнесување идеи или преку вклучување во изработката на кодот на програмите.

За секоја извршена задача се добиваат поени, кои доколку производот почне да се продава, означуваат процент од дивидендата.

Дури и оние што не се официјално дел од заедницата може да придонесат во „војните на идеи“, каде што две идеи се ставаат една наспроти друга и читателите гласаат која им се допаѓа повеќе.

Духот на сајтов е необврзан и ентузијастички, но поддржан и со многу рационални аргументи поврзани со претприемаштвото и генерирањето профит. Дел од филозофијата е објаснета и преку блогот што го одржуваат вработените.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП/Флеш
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови:
минимално
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 3/10
Јазик: англиски
Адреса: www.cambrianhouse.com

Нема коментари: