24 февруари 2007

Блогер МК

„Блогер МК“ е македонски блогерски сервис што се појави во мај 2006 година и во меѓувреме има добиено над 600 корисници - блогери. Дел од нив се познати на јавноста од претходно, како „Археолошкиот дневник“, кој мигрираше од друг сервис, а присутни се и низа нови блогови.

Системот користи два домени, macedonianblog.com и bloger.com.mk, со ранг на Гугл од 4, односно 3. Вториот е проблематичен оти е многу сличен со адресата на главниот конкурент, blog.com.mk, што може да доведе до забуни. А основно правило на употребливост е да се избегнува секоја можност што може да го збуни корисникот, оти „се што може да се сфати погрешно, ќе се сфати погрешно“ (Марфиев закон).

Искуствата на неговите корисници укажуваат дека администраторите на сервисот се спремни да помогнат при технички проблеми, а нудат и разни современи опции за внесување податоци, меѓу кои веројатно најинтересна е онаа за ставање слики директно од мобилен телефон. Особено е интересно создавањето на пермалинкови до постовите врз основа на нивното име и тоа на кирилица, што во иднина ќе има големо влијание на машините за пребарување.

Во стил на портал, сајтот нуди и низа други содржини, како игри, форуми, муабети и слично.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: мн. добра
Код: ПХП
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: македонски
Адреса: www.macedonianblog.com

Нема коментари: