23 февруари 2007

Службениот весник на Шведска

[лекториран]

Службениот весник на Шведска (Post-och Inrikes Tidingar) се стекна со светска слава кога на 1 јануари 2007 година беше спроведена одлуката тој да се издава исклучиво во дигитална форма. Се работи за најстариот весник на светот, кој ги објавува сите службени информации, како и огласи поднесени од Шведскиот патентен завод.

Весникот во 1645 година го основале кралицата Кристина и канцеларот Аксел Оксенстиерна. Сите директори на пошти во земјата биле обврзани да даваат извештаи за информации што ги чуле во текот на работата, кои биле вклучувани во весникот, кој бил објавуван на огласни табли низ целата земја. Од 1791 кралот Густав Трети ја одредил Шведската академија како одговорна за весникот.

Секако, како и во почетокот од своето издавање, така и денес, за овој службен весник не се плаќа претплата. Проектот Тиден ги има дигитализирано и сите изданија од 1771 до 1860 година.

Ова е практика во речиси сите цивилизирани земји, во кои за прв чекор од спроведувањето на законите се смета нивната достапност до народот. Државите во кои постои висока свест за заштитата на авторски права затоа и експлицитно ги објавуваат текстовите на законите како јавна сопственост (public domain).

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност:мн. добра
Код: комбиниран
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: шведски
Адреса: www.poit.org

Нема коментари: