26 февруари 2007

Делишес

[лекториран]

Зборот што во македонскиот јазик има влезено како име на сорта јаболка е име на еден од сервисите на веб што овозможуваат фолксономија - означување содржини преку клучни зборови, познати и како тагови.

Наместо чување bookmarks, односно favourites, на вашиот компјутер, Делишес овозможува нивно чување на Интернет, достапни од секаде по логирањето на сајтот. Но вистинската вредност на сервисот е што овозможува споделување на линковите и нехиерархиска категоризацијата, како и комбинирање на мислењата за содржините помеѓу најразлични групи луѓе.

Системот им е познат на корисниците на Диг по тоа што најпопуларните линкови се појавуваат на првата страница, но не во толку драматична форма за целните сајтови.

Фактори на популарноста на Делишес се тоа што беше меѓу првите што применија едноставен кориснички интерфејс базиран на HTML, веб-адреси што може да се прочитаат од човек (и машини за пребарување), како и можноста за правење фидови, односно поврзување со него преку отворени формати и АПИ-ја. Секако, фактор е и иновативното име на доменот.

Дополнување: постојано
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: комбиниран
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 8/10
Јазик: англиски
Адреса: del.icio.us

Нема коментари: