26 февруари 2007

Пајпс - алатка за правење сопствен портал или блог-агрегатор

[лекториран]

„Pipes“ („цевки“ на англиски) е нова алатка од „Yahoo“, која овозможува автоматско комбинирање информации од различни извори. Комбинирањето се врши со помош на модули поставени преку графички интерфејс и се поврзуваат визуелно, во стил на графикони, слично на правење алгоритми на хартија.

Модулите се направени на принципот на „црна кутија“, нивниот код не е отворен, но јасно ни е каков влез треба да имаат и што добиваме како излез. На пример, еден модул може да биде филтер што ќе презема фид со постови од даден блог и ќе ги пренесува само оние во кои се споменуваат определени термини.

„Најдобар начин да научите да го програмирате ‘Pipes’ е да научите да го избегнувате она што во моментот не го разбирате. Концентрирајте се на она што ви е јасно и применете го, а потоа проширувајте го знаењето. Оние што опсесивно се обидуваат да научат се предвреме или одеднаш, обично не стигнуваат до никаде,“ вели сајбер-гуруто Марсел Марс од Мултимедијалниот институт од Загреб.

Нискиот ранг на Google на оваа адреса се должи на тоа што е само пренасочувач кон апликацијата, која функционира приватно, заштитена со лозинка.

Дополнување: автоматско
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: комбиниран
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: англиски
Адреса: pipes.yahoo.com

Нема коментари: