10 март 2007

Родени различни

[лекториран]

Целта на веб-сајтов е да ја поттикне толеранцијата кон членовите на општеството што по некоја особина се разликуваат од мнозинството - боја на очи или коса, доминација на лева рака, сексуална ориентација... Маскота на сајтот е Норман, кучето што наместо да лае, мука.

Сајтов се заснова на сознанијата на американскиот психолог д-р Ќази Рахман и британскиот психијатар д-р Глен Вилсон, кои врз основа на сеопфатни истражувања дошле до заклучок дека сексуалната ориентација е резултат на генетски фактори и хормонална активност во матката пред детето да се роди. Според нивната теорија, луѓето не одлучуваат да станат хомосексуалци, исто како што никој од хетеросексуалците не станал тоа со свесна одлука.

Пристапот што сајтов го промовира кон ова политичко, општествено и религиозно прашање е ненападен. Информациите се презентирани во разни форми, поволни за „варење“ на разни целни групи - од цртан филм со кој едноставно и директно се претставуваат главните тези, до документарни филмчиња кои детално ја обработуваат секоја од нив - на пример, хомосексуалноста кај животните преку примерот на истополова двојка пингвини.

Иако најчесто поставување на анимирано интро во флеш е непотребен елемент, во овој случај e оправдано, оти служи за привлекување и омекнување на ставот на оние посетители што можеби доаѓаат со извесни предубедувања.


Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: комбиниран
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 3/10
Јазик: англиски
Адреса: borndifferent.com

1 коментар:

betadvice рече...

Имам проблем со кирилицата од сајдбарот, постовите се читаат ОК. Менував енкодинг во браусерот ама џабе... хелп, ениуан...