22 мај 2007

Кажи Македонија

[лекториран]

Блогот „Кажи Македонија” е наменет за пренесување информации за спорот со името и лобирање за престанување на дискриминацијата против жителите на Република Македонија.

Блогот содржи низа написи со пренесување ставови на жителите на Македонија и преку авторски текстови и преку преведување делови на текстови од македонските медиуми и поврзување на текстовите преку линкови.

Дел текстови објаснуваат некои од за нас секојдневните поими што за луѓе од странство се чудни или нови. Ако се земе предвид дека за целиот проблем всушност и не се зборува многу во странство, особено во ЕУ, подигањето на јавната свест кај граѓаните е од огромно значење.

Другите постови се копии од пораки што авторот ги има испраќано преку е-пошта до институции и организации кои практикуваат фиромизација, давајќи конкретен пример за уште еден вид употреба на Интернет како средство за активизам.


Дополнување: ретко
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ (блогер)
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 3/10
Јазик: англиски
Адреса: say-macedonia.blogspot.com