19 мај 2007

Поуки за мрзеливи газди

[лекториран]

Блогот „Мрзелив газда” е наменет за претприемачите кои сакаат да основаат самоодржлив бизнис, односно фирма која е толку успешна што сама „си брка работа.”

Џим Фишер, авторот на блогот, вели: „Може да ви изгледа иронично, но најдобриот начин да постигнете стил на живот во којшто нема да има потреба да работите е да си го поставите тоа како цел и потоа да работите многу напорно додека не го постигнете. Но ако сакате постојано да работите, долгорочно гледано, вашиот бизнис ќе биде помалку успешен.”

Фишер ги пренесува своите искуства, оти тој е токму таков вид претприемач кој преку блогот врши „директен пренос” додека го води својот бизнис за веб-дизајн. Особено полезни се научените лекции за тоа што не треба да се прави, преку примери.

Некои од препораките се поминување повеќе време во развивањето на деловните процеси и маркетингот, наместо на развој на производот, како и делегирање на што е можно повеќе од амалските работи на соработници, било внатрешни било надворешни. Обидите да се заштедат пари преку трошење на сопственото време често имаат спротивен ефект, оти вршењето прозаични, едноставни задачи оневозможува стратегиско планирање и ширење на перспективите.


Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ (блогер)
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 3/10
Јазик: англиски
Адреса: www.lazyowner.com

Нема коментари: