10 јули 2007

Обожавателски веб-сајт за Воините

[лекториран]

“Воините“, заедно со „Брилијантин“, е еден од најкултните филмови за генерации тинејџери во последните триесетина години. Веб-сајтот направен од заедница на негови обожаватели документира најразлични елементи од нивното дружење, како и факти за филмот, адаптираните и изведени дела.

За разлика од зашеќерениот мјузикл, во кој улоги на средношколци играат десетина години постари актери, во филмот за уличните банди е задржана огромна доза на автентичност, од мултикултурниот карактер до тоа дека скоро целиот е снимен на лице место, со учество на локалните „структури“.

Особено интересен податок за сценариото е дека е направено врз основа на „Анабасата“ на старогрчкиот писател Ксенофон (431-355 г.п.н.е.), кој како персиски платеник учествувал во „маршот на десетте илјади“ грчки хоплити. Тие по извршено предавство во кое е убиен нивниот работодавец, принцот Кир, морале да го пробијат патот назад дома низ огромен дел од Блискиот Исток, постојано борејќи се.

Мултимедијалните содржини на веб-сајтот се дополнети со интерактивни содржини, како посебните форуми посветени на филмот и официјалната игра. Добра финта е и можноста за избор на темплејт по желба во стилот на Воините или на Сираците.


Дополнување: ретко
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: заклучен
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: warriorsmovie.co.uk

Нема коментари: