31 август 2006

Механичкиот Турчин – вештачка вештачка интелигенција

Оригиналниот „Механички Турчин“ бил лажен робот со лик на Турчин кој играл шах, направен во 1769 година од измамникот Волфганг фон Кемпелен. „Роботот“ всушност криел џуџе кое бил одличен шахист, кој ги победил дури и Бенџамин Франклин и Наполеон.

Увидувајќи дека има некои задачи кои луѓето ги вршат подобро од компјутерите, „Амазон.ком“ има разработено систем за интегрирање на природната човечка и вештачката интелигенција на компјутерите, со користење на методите на „краудсорсинг“ (crowdsourcing). Такви задачи се е препознавање на облици на фотографии, давање оценки врз база на вкус и естетски критериуми, а и преведување на текст.

Системот на „Механичкиот Турчин“ од една страна вклучува автори или оператори на апликации кои се нарекуваат „побарувачи“, кои поставуваат прашања, а буквално секој може да стане дел од тимот на оние кои ги одговараат. За секоја добро извршена задача се добиваат пари директно на нивната сметка на „Амазон.ком“, од каде што може да ги искористат за купување од најголемата продавница на интернет, или пак да ги префрлат на своите банковни сметки.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: автоматско
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ, Флеш
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: www.mturk.com
Датум на пишување: 31.08.2006.

Нема коментари: