31 август 2006

Махатма, е-списание за антиглобализам и геополитика

НВО „Магна карта“ од Велес го објавува електронското списание за антиглобализам и геополитика „Махатма“. Декларираната цел на списанието е обогатување на духовниот капитал на младата популација.

На веб-сајтот пишува дека се работи за втор број на списанието, но за жал никаде не е поставен линк до првиот број, односно до архива на стари написи. Ставањето на огромна слика на насловната страница можеби би имало ефект кај печатено списание, но вака само го оддложува патот до содржините, и за посетителите, а особено за машините за пребарување кои и покрај повеќемесечното постоење не го покриваат многу сајтов, делумно и поради пренасочување од официјалната адреса на друг сервер.

Од аспект на употребливост, повеќето дизајнерски решенија би можело да се подобрат, особено со воедначување на стилот на пишување, некористење на црна позадина и бели букви, прошарани со разни бои за истакнување на некои содржини. Ако веќе мора да се користи црна позадина, подобро е буквите да бидат сивкасти, оти вака јакиот контраст дополнително го отежнува читањето.

Прегледот на содржините го отежнува и расплинетоста на линковите до рубриките, како и нивното мешање со разнобојните изјави со статистички податоци без референциран извор со кои се исполнети страничните колони. Можна цел на нивното поставување е сублиминална индоктринација, или иронично претставување на ’вистини‘ кои кружат во кафеанските муабети, како колку „петоколонашки и шпионски“ НВО-и има во Македонија или колку народи без своја држава има во светот.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: средна
Функционалност: средна
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: македонски
Адреса: www.mahatma.ecarta.info
Датум на пишување: 31.08.2006.

Нема коментари: