29 ноември 2004

Кубанско министерство за туризам

На јазикот на домородните индијанци од племето Арвак, „куба“ значело „земја“... Многубројните текстуални и графички информации на сајтов се организирани на разни начини, што овозможува на посетителите поудобно да го дознаат она што им треба. Сајтот е уреден со прилично вкус и делува убедливо – овие луѓе сепак, се трудат да привлечат странски туристи и да им ги земат парите за доброто на напатениот народ.

Еквивалент на овој сајт кај нас би бил „Истражување на Македонија“ – до којшто води линк од Министерството за економија, а на којшто не пишува чиј е и кој го одржува. На „истражувањето“ има многу општи информации за тоа што сè има во земјата, а малку практични информации за тоа како да се видат тие знаменитости. Инаку, и македонскиот и кубанскиот сајт користат Флеш-анимации за банери и хедери, што ги успорува без да придонесе во функционалноста.

На сајтот за Куба има и пребарувач на хотели, којшто на посетителите им овозможува да ги изберат условите како локација, околина (плажа, град, природа, здравствен) и категорија (број на ѕвездички), по што добиваат список на објекти според зададените критериуми. Потоа за секој хотел може да се проверат услугите што ги нуди (само преку графички приказ, и нема цени) и да се видат фотографии, а поместени се и канали за директен контакт – броеви на телефон, факс и електронска пошта.

Иако кубанското министерствово има свои претставништва во разни земји, зачудува што Македонија ја нема на списокот на држави во формуларот за контакт. На оваа тема може љубезно да им пишете на webmaster@cubatravel.cu.

Дополнување: на неколку дена
Брзина: прилично брзо
Функционалност: многу добра
Код: ПХП, Флеш
Дизајн: стандарден
Интерно пребарување: има
Клучни зборови: нема
Навигација: стандардна
Гугл-ранг: 6/10
Јавен бројач: нема
Јазици: шпански, англиски, руски
Адреса: www.cubatravel.cu
Датум на пишување: 29.11.2004.

Нема коментари: