05 април 2008

Бидете анонимни на Интернет

Анонимус“ е веб сајт кој ќе ви овозможи неколку анонимни активности на Интернет со цел да ги заштити вашите приватни податоци кои вообичаено ги оставате зад себе додека сурфате и праќате електронски пораки. Сервисот постои од 1997 година, многу е едноставен за користење и водено бесплатен. Единствено што треба да направите за возврат е да ја поднесете здодевната реклама која одвреме-навреме ќе ви се појавува во некој агол од вашиот прелистувач, кој пак може и да успее да се справи со неа.

Сајтот е достапен на англиски и на германски јазик. Неговата улога е најпросто кажано, филтрирање на личните податоци кои ги оставате за себе додека изведувате разни активности на Интернет. Па така, можете да пребарувате со било кој веб пребарувач, како и да прелистувате низ вашите омилени веб локации, притоа не дозволувајќи да се открие ИП адресата на вашиот компјутер, прелистувачот и оперативниот систем кои ги користите и сл.
„Анонимус“ можете да го користите и за да праќате анонимни имејл пораки, како и за да праќате пораки во дискусиони групи. Во секој од случаите, опциите се скромни и не можете да праќате додатни фајлови со нив. Сајтот има политика на приватност која треба да се прочита пред да се започне со користење на неговите можности.

Доколку сте задоволни од она што го овозможува „анонимус“, можете да поставите анонимус алатник во вашиот прелистувач за да ви бидат полињата за користење на неговите услуги секогаш на дофат.

Дополнување: еднократно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: текстуален
Навигација: минимална
Политика за приватност: има
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски, германски
Адреса: anonymouse.org

Нема коментари: