18 јуни 2008

Облаци од зборови

Интернетот почна да нуди навистина корисни, но и чудни, па дури и непотребни можности. Една можност која не би ја сместиле ни ваму, ни таму, нуди веб-сајтот „wordle“. Тоа е таков сајт кој на корисниците им овозможува создавање на облаци од зборови кои самите ќе ги наведат.

„Wordle“ е еден едноставен веб-сајт кој ќе одземе многу малку од вашето време, а притоа како производ ќе ви понуди нешто што ќе биде плод на вашата креативност потпомогната од опциите кои поголемиот дел од работата ќе ја завршат наместо вас.

Имено, „wordle“ ви овозможува без потреба од поминување низ некаква постапка за регистрација, да ја наведете саканата количина и саканиот избор на зборови од кои автоматски ќе ви биде креиран некаков уникатен шаблон со одреден распоред, бои на буквите и на позадината. Производот уште веднаш можете да го прилагодите според вашите потреби и креативност, па така, можете да го смените фонтот на буквите, ориентацијата на зборовите, боите и сл. Готовиот производ можете да го испечатите, зачувате како PDF документ или како слика која рачно ќе ја направите со помош на опцијата за фаќање слика од екран (screenshot). Ако ништо од ова не ви е потребно, зачувајте го производот во јавната галерија.

„Wordle“ сигурно нема да ви треба за секојдневна употреба, но доколку се занимавате со некаква креативна работа која подразбира избор на интересни визуелни стилови, е онлајн алатка која можете да ја имате во предвид. Како голем недостаток ќе ја истакнеме неможноста за работа со кирилични букви.

Сајтот е објавен под Криејтив комонс лиценца.

Дополнување: зависно од
корисниците на сервисот
Брзина: брзо
Функционалност: солидна
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: нема
Јазик: англиски
Адреса: wordle.net

Нема коментари: