17 јули 2008

Виртуелен свет од „Гугл“

Гугл“ неодамна лансираше нов експериментален проект под името „Лајвли“ кој овозможува виртуелен живот во тридимензионален свет во кој жителите можат да се дружат и да четуваат.

„Лајвли“ не е нова идеја која досега не е видена на вебот. Жителите на т.н. „секнд лајв“ (втор живот) знаат што значи да се живее во виртуелен свет уште пред неколку години, а и корисниците на модерните видео игри се сведоци на едно такво доживување. Сепак, новиот експеримент на гугл, додава една поинаква компонента на можностите за комуникација помеѓу интернет корисниците кои досега не се служеле со друг сервис сличен на овој.
За да станете жител на „Лајвли“, најпрво треба да го инсталирате софтверот на вашиот компјутер, после што можете да почнете да го градите вашиот изглед и имиџ, додавајќи му на вашиот аватар анимирани емоции, гестикулации и карактеристики. Потоа можете да изберете соба во која ќе влезете за да почнете интеракција со тамошните жители. Доколку не ви се допаѓа изборот, едноставно напуштете ја собата и појдете на пример на некој остров.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен и едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: нема
Јазик: англиски
Адреса: www.lively.com

Нема коментари: