08 мај 2009

Визуелизирајте ги податоците

Колку пати сте сакале да објавите некој графикон или друг тип на визуелна презентација на вашиот веб-сајт или блог, а не сте имале згоден начин на кој би можеле да го изведете тоа!? Помеѓу стандардните опции за импортирање на слики, видеа и линкови, на блоговите им недостасуваат некои можности за вградување друг тип на мултимедијални производи кои се карактеристични за вебот денес.

За среќа, со едноставно вградување на автоматски генерираните кодови, мултимедијалните содржини кои ги поставуваме на разните сервиси специјализирани за разните облици во кои се појавува мултимедијалноста, можат со малку знаење и вештина, да станат дел од личните блогови и веб-страници.

Мени ајс е фантастичен веб-сервис овозможен од ИБМ кој е наменет за креирање на визуелни презентации базирани на бројки. Посетителите на веб-сајтот можат да пребаруваат низ постоечките визуелизации, да коментираат на истите, да ги вградуваат на други локации, како и да прегледуваат низ сетовите со податоци. Опциите за вградување овозможуваат избор на статичка слика од производот или динамична жива визуелизација, со можност за избор на начинот на кој корисниците сакаат да им пристапуваат на визуелните податоци.

Регистрираните членови, можат да поставуваат и сопствени податоци врз основа на кои потоа можат да градат визуелни производи, потоа, можат да придонесуваат за популарноста на туѓите сетови со податоци и визуелни форми, да поврзуваат повеќе форми според темата на интерес итн. На овој начин, мени ајс функционира како сервис за користење на готови мултимедијални форми, нивно споделување со други луѓе и на други места, коментирање, рангирање и поврзување. Нешто што може да ве спречи да ги добиете сите овие привилегии е долготрајната постапка за регистрација, за која постои уредно предупредување дека може да трае до 1 час. Сепак, она што со тоа го добивате вреди за да се жртвува еднократно губење на дел од вашето време.

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: комбиниран
Навигација: средна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Политика за приватност: нема
Јазик: англиски
Адреса: manyeyes.alphaworks.ibm.com

Нема коментари: