18 мај 2009

„Твајн“ - паметен начин за следење на вашите интереси

Како се зголемува бројот и видот на информации до кои секојдневно добиваме пристап преку интернет, како и можноста секој да учествува во нивното создавање и споделување, така се повеќе неизбежна станува потребата за изнаоѓање на практични начини за нивно консумирање. Гладните за информации, интернет корисници, треба да се борат со потребата за она што сакаат да го пристапат и времето кое за вакви онлајн активности им стои на располагање.

Една паметна варијанта која ќе ви помогне да ги следите и забележувате содржините кои вам ве интересираат, како и да ги споделувате со други интернет корисници кои ги делат вашите интереси, претставува сервисот „Твајн“. Некои велат дека тоа е сервис кој ги сретнува „Википедија“ и „Твитер“ на пола пат. Го споредуваат и со „Делишс“ и со разни други сервиси. Сепак твајн е нешто помеѓу сите нив.

Со твајн, можете да собирате онлајн содржини: видеа, фотографии, стории, веб-страници, документи и други продукти, на едно место, групирани според тема, објаснети со клучни зборови, со цел да бидат организирани на начин кој ќе ви овозможи практичен пристап до нив.

Благодарение на тоа што преставува апликација која ја разбира семантиката, твајн ве запознава додека го користите и врз основа на тоа ве поврзува со луѓе и содржини кои би ве интересирале. Колку повеќе информации ставите во вашиот профил, толку попрецизни препораки ќе добивате. Колку повеќе го користите сервисот, толку повеќе тој ќе ви служи.

Концептот на твајн делува сложено, но истовремено примамува на користење. Одличен е, покрај за чување и споделување на содржини, и за истражување според дадена област. Можноста за поврзување со твитер, го прави уште пофункционален. Користејќи го твајн, можете да твитате за се што ви изгледа корисно и интересно, без да го повикате твитер посебно во прелистувачот, истовремено создавајќи архива која ќе ги задоволи вашите пребарувачки потреби во иднина.

Дополнување: многу често
(од страна на корисниците)
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 6/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: www.twine.com

Нема коментари: