22 мај 2009

Македонски сајт за мобилни телефони

Наспроти скромниот избор на содржини на интернет, напишани на македонски јазик, одредени теми изгледа особено им го предизвикуваат интересот на луѓето, па така и бројот на веб-сајтови кои ги покриваат овие теми е поголем. По втор пат во оваа рубрика анализираме македонски сајт за мобилни телефони. Овој пат, предмет на анализа е telefoni.com.mk.

Прво што може да се забележи е дека тој претставува уште една репликација на светски познатиот ГСМ Арена. Но, оваа копија е доволно вредна за споредување. Пред се, сајтот редовно се освежува со новости од областа на мобилната телефонија, а изобилува и со рецензии кои на посетителите ќе им помогнат во одлуката за избор на нивниот иден мобилен телефон. Кратките прегледи на спецификациите на разните модели на мобилни телефони се достапни преку менито од левата страна, што е речиси идентично со она на ГСМ Арена. Посетителите можат да ги оценуваат телефоните според дизајн, опции и перформанси, што ја создава општата оценка за секој од нив.

Многу корисен дел од сајтот претставува можноста за споредба на мобилни телефони, но и можноста за споредба на тарифни модели, и тоа како од исти, така и од различни мобилни оператори. Делот за споредба на тарифните модели е достапен и на англиски јазик.
Помеѓу останатите содржини на македонскиот сајт за мобилни телефони се и делот за преземање на позадини и ринг тонови, делот со информации за разни додатоци и оној каде можете да се обратите доколку сакате да го огласите вашиот стар мобилен телефон на продажба или пак да купите нечиј друг.

На telefoni.com.mk постои дел за контакт со авторите на сајтот, како и дел за рекламирање на истиот. Сепак, не е посочено кој се грижи за содржините, од каде тие се преземаат или кој е нивни комплетен автор. Во моментот на пишување на оваа рецензија, форумот на сајтот не беше достапен.

Дополнување: редовно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: класичен
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 3/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: telefoni.com.mk

1 коментар:

Анонимен рече...

Kako najdobar, koga ni opcijata search ne mu raboti, pa moram da vrtam 10 strani da dojdam do baraniot telefon. Da najdes makedonski sajt so (dobra) search opcija e isto kako da najdes detelina so cetiri lista.