20 април 2005

Што навистина се случило

[нелекториран]

Објавата на насловната страница на „Што навистина се случило“ вели дека овој „веб-сајт е непартиски, антивоен и против лажењето. Неговата цел е да ги разоткрие измамите со кои владите и медиумите ја прелажуваат јавноста да прифати влегување во војни и откажување од сопствените пари.“

Авторот директно ги поттикнува читателите и она што го дознале на сајтот да го споделат со оние кои немаат пристап на интернет, што е редок пример за свеста за постоење на дигиталниот јаз (digital divide) кај луѓето кои секојдневно работат на интернет, па го сметаат тоа за нешто вообичаено и сеприсутно.

Главен тип на содржини на сајтов се линкови до други сајтови, со вести, анализи и колумни, од кои голем дел се поврзани со катастрофалните настани од нашето блиско минато и современост, како трагедијата од 11 септември, контроверзите околу војната во Ирак и нејзините последици, особено паднатите жртви, но и теми од научно-здравствена природа, како што е клонирањето – кое исто така влече морални контроверзи.

За секој од линковите на насловната страница има и коментар во блоговски стил, кои за жал се недостапни во архивите.

На сајтот има неколку страници што не се отвораат, а такви грешки се нормални кога се применува технологија на чист ХТМЛ за работа со толкав обем, за која би било подобро да се употреби динамички пристап до база на податоци (АСП или ПХП).

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ, ЈС
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.whatreallyhappened.com

Нема коментари: