22 април 2005

Вегетаријанското здружение

[нелекториран]

„Вегетаријанското здружение е образовна добротворна организацијашто промовира разбирање и почит кон вегетаријанскиот начин на живот,“ вели нивниот официјален опис. Тие нудат информации во врска со исхраната, образование на млади, дефиниции и историја на вегетаријанството… а за оние лоцирани во близина (Англија) и обука за готвачи.

Веб-сајтот е убава комбинација на ненападни, но сеприсутни елементи на визуелен дизајн и читлив текст. Вреди да се забелечи дека изведбата е целосно во ХТМЛ-формат, што во комбинација со вметнување на клучни зборови во внатрешните страници овозможува лесен пристап до нив од машини за пребарување.

Како најголем проблем за употребливост на сајтот се јавува тоа што мерките се предадени со британскиот систем (либри, фунти и слично), без да биде обезбедена метричка алтернативе (килограми, грамови и слично).

Покрај тоа, делот за историја на вегетаријанството е малку пристрасен и селективен, па не се споменува дека на пример, Хитлер и некои други непопуларни ликови биле вегетаријанци, покрај Питагора, Волтер и Поуп.

Најважна содржина претставена на него се рецептите со вегетаријански јадења, поделени според годишното време или други критериуми поврзани: со здравје/лечење, за млади, за самци, со специјални состојки. Особено импресивна е збирката на рецепти од целиот свет.
Во неа нема рецепти од Македонија, но веројатно ако локалните вегетаријанци им пратат, нема да бидат одбиени.

Дополнување: повремено
Брзина: средна
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: делумно
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: www.vegsoc.org

Нема коментари: