23 април 2005

Анонимно известување за сексуално преносливи болести

[нелекториран]

Доколку ви е незгодно на вашите партнер/(к)и во лице да им признаете дека сте откриле дека имате сексуално пренослива болест, тоа може да го сторите анонимно со испраќање електронска картичка преку сервисот „Ин спот“.

За корисниците лоцирани во Сан Франциско има и листа (карта) на клиники каде што може да се проверат (под итно), а во рубриката „ресурси“ има одличен избор на линкови до сајтови на оваа и сродни теми.

Сајтов го има изведено здружението на граѓани ИСИС, преку спонзорство од Одделот за здравство на локалната самоуправа на Сан Франциско, што е пример за партнерство помеѓу јавниот и невладиниот сектор.

Кражбата на идентитетот (неовластено користење на лични податоци) е еден од најактуелните злостори во САД, па јасната гаранција од ИСИС дека податоците кои поминуваат низ системот нема да бидат предадени на ниедна владина или приватна агенција го зајакнува кредибилитетот на сајтот. Со тоа, во услови кога нема експлицитна законска заштите (како во Македонија, на пример) тие се ставаат на располагање да бидат приватно тужени за измама, ако излажат.

Пријатната атмосфера ја поткрепуваат и техничките и уредничките решенија за борба против спам (испраќање недобредојдени пораки) – барањето да се внесе лозинка со пречукување на текст од сликичка неразбирлива за роботи и замолница која ја буди совеста.

Графичките елементи се добро вклопени во дизајнот, без разлика на тоа што асоцираат на само една од можните варијанти за размена на телесни течности и сексуален контакт. За главното мени можело да се употреби текст наместо многу потешките сликички, а пофално е што преку него се укажува и на моменталната позиција на сајтот.

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ, ЈС, ПХП
Дизајн: базиран на графика
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.inspot.org

Нема коментари: