09 јануари 2006

Машинима - правење филмови со помош на видеоигри

[лекториран]

„Машинима“ е термин што ја означува технологијата на снимање филмови при што како главна алатка се користат „енџините“ (анг. мотор, машина), кои придвижуваат тридимензионални видеоигри.

Ваквите филмови може да се снимаат и како класична анимација, со програмирање на движењата на ликовите однапред, но мнозинството од нив се снимаат интерактивно, како класичен филм - живи луѓе ги придвижуваат ликовите во рамките на виртуелната околина на играта. Потоа филмовите се доработуваат, им се додава звук, заднинска музика и сите ефекти потребни да се добие комплетен производ.

Машинима нуди низа предности за филмаџиите, или оние што би сакале да станат тоа: снимање во реално време - како класичен филм, без рендерирање, комплетна контрола врз визуелните елементи - како анимација, интерактивност и независност на резолуцијата од хардверската платформа. Тоа ја прави идеална алатка и за снимање филмови со функција на сториборд при изработката на класичен филм или скица при продавање идеја за такво дело.

Веб-сајтот Машинима.ком обезбедува добар вовед во оваа технологија, преку претставување готови филмчиња (повеќе од 1.500), потоа вести написи, интервјуа, упатства, информации за фестивали поделени по категории за лесно снаоѓање. Содржините на веб-сајтот се дополнуваат и од самите посетители преку активниот форум.
Игрите што најчесто се користат за снимање машинима се „Мувиз“, „Анриал“, „Квејк“, „Ворлд оф Воркрафт“, „Симс 2“ и „Ф.Е.А.Р“.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.machinima.com

Нема коментари: