13 мај 2005

Дигитална мис на светот

Во изборот на Дигитална мис на светот не влегуваат реални личности, туку виртуелни ликови изработени преку употреба на компјутерска технологија. Виртуелните актери (особено од женски пол) веќе неколку години „играат“ во реклами, по насловни страници на списанија и слични промотивни форми, вон светот на видео игрите кои ги имаат прославено.
Секако, најпозната виртуелна личност што излегла од своите рамки е Лара Крофт, која „доживеа“ и да ја играат реални луѓе. Најавена е нова итерација во која изгледот на Лара ќе биде троа пореален (особено облините).

Да се направи компјутерски-генериран лик што делува вистински барем на екранот бара огромно знаење, прецизни алатки и осет за анимација. Оваа нова форма на куклен театар ги привлекува младите аниматори кои се желни своите дела да ги прикажат на светот. За да може да влезат во конкуренција за „мис на светот“, ликовите не треба само да „личат“, туку се обврзани и да „глумат“ во куси филмчиња што би ги прикажале нивните способности.

Една од најтешките работи за моделирање во програмите за тридимензионална анимација е косата, па не е ни чудо што дел од кандидатките носат капи, качулки и слично. Токму затоа, 80% овогодинешните финалистки претставени на сајтот се гологлави.

Од аспект на употребливост, би било добро линковите до видео-содржините на сајтов да бидат презентирани со информација за големината на филмчињата. Во сите други аспекти, сајтот е лесен за користење и овозможува и технолошки и естетски задоволства, особено ако му пристапувате преку широкопојасна врска (кабловски или со адсл).


Дополнување: повремени
Брзина: средна
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ, ЈС и др.
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.missdigitalworld.com
Датум на пишување: 13.05.2005.

Нема коментари: