25 мај 2005

Монстроузности

Со оглед на нивото со кое децата и тинејџерите во Македонија се клукаат со филмови на стравоти и ужасот, жаргонски познати како хорор-филмови, не е лошо поблиско запознавање со ликовите и концептите кои се експлоатираат во нив. Без разлика на високо ниво на шунд присутно во овој жанр, тој сепак е дел од популарната култура и неговите евентуални позитивни или негативни влијанија е невозможно да се сватат од неинформираните.

Веб-сајтот „Монструозности“ нуди информации за различни категории на суштества од фантазијата, и од филмовите и од митологијата. Секоја од нив содржи основни информации за нив, од истакнати ликови до зоолошки поделби, галерии, резимеа на приказни, до енциклопедиски дел со објаснувања на поимите, со синоними, земја на потекло, изглед, пријатели/непријатели, состојби итн. Меѓу суштествата застапени на сајтов се вонземјани, демони, змејови, самовили, духови, вампири… но и Франкенштајн, Гоџира и други знајни и нејзнајни јунаци и душмани.

Маана на сајтов е што тематски поделените рубрики ги отвора во нови прозорци, што ја отежнува употребливоста, троши ресурси и ја намалува интерактивната контрола на корисникот врз разгледувањето. Имено, подобро е самите посетители да може да одберат дали сакаат даден линк да им се отвори во нов прозорец, односно ново јазиче (ако користат Фајрфокс или Опера).

Освен за љубопитните, сајтов може да послужи и како средство за релаксација на луѓето кои морале да се соочат со локалната или интернационалната бирократска машинерија, на пример по повод вадење визи.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ, ЦГИ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.monstrous.com
Датум на пишување: 25.05.2005.

Нема коментари: