22 септември 2007

Викискенер

Викискенер или Скенерот на Википедија е алатка создадена од Вирџил Грифит и објавен на 14 август 2007. Се состои од јавно достапна база која може да се пребарува а содржи податоци кои поврзуваат милиони измени на Википедија со организации од чии компјутери се извршени тие промени. Податоците се добиени со споредба на податоците за измените со блоковите на ИП-адреси во сопственост на организациите.

Целта на Грифит со овој некомерцијален проект била „да предизвика мали катастрофи во односите со јавноста“ за определени неомилени компании и организации, кои се осудуваат да се наметнуваат со вандализам и дезинформации во написите за контроверзни теми.

Авторот на Википедија Џими Велс го смета Скенерот за „прекрасен“ придонес кој ја подига транспарентноста на системот на ново ниво.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: автоматски
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: минималистичка
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: нема (тазе сајт)
Јазик: англиски
Адреса: wikiscanner.virgil.gr
Датум на пишување: 21.08.2007.

Нема коментари: