10 септември 2007

Хај Балкан - балкански хај фајв

Хај Балкан е платформа за социјално вмрежување наменета за балканците, која им нуди можност да постават свој профил, да бјавуваат слики, блогови и други мултимедијални и текстуални содржини, да се запознаваат и дружат со потенцијални сексуални и социјални партнери.

Иако ова не е прв сајт од овој вид на нашиве простори, интересно е што намерава да има поширок регионален опфат, иако основниот интерфејс е само на англиски. Дополнително, ова е веројатно првиот веб-сајт во Македонија кој нуди можност неговите видеа да се вметнат (ембед) во кодот на други веб-сајтови, во стилот на Ју тјуб. За разлика од стандардот, кога видеото се прикажува на друго место, во него нема линк назад кон Хај Балкан.

Основниот ризик со овој тип сајтови се однесува на приватноста - што прават со личните податоци на корисниците, кој и како одговара при злоупотреба или крадење на идентитетот, како и крадењето на сликите на корисниците кои се присилуваат да се согласат да ги отстапат авторските права со чинот на качување. Пред да стане популарен, Хај Балкан има шанса да ги надрасне ваквите пречки преку објавување транспарента политика за приватност и авторски права.

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: нема (тазе)
Јазик: англиски, македонски и др.
Адреса: www.hibalkan.com
Датум на пишување: 10.09.2007.

Нема коментари: