21 август 2007

Меѓународна мрежа за слободен софтвер

Меѓународната мрежа за слободен софтвер, за кој се користи синонимот „софтвер со отворен код“ е центар кој собира најдобри практики и шири знаења. Основана од УНДП, нејзините активности се обликувани околу апликации од областа на слободниот софтвер, со цел да се поттикнува јавното застапување и вмрежување на таа тема во регионот Азија-Пацифик.

Членовите на мрежата се залагаат за слободниот софтвер како извор на решенија за земјите во развој кои овозможуваат можности за примена на ефтин софтвер со кои би го надминале дигиталниот јаз. Причините заради кои го промовираат се: универзален пристап до софтверот без ограничувања, помала зависност од увозни технологии, слобода да се споделува, соработува, адаптира, развој на локални капацитети и отворени стандарди кои обезбедуваат независност од определени производители.

Покрај вестите од областа на слободниот софтвер, веб-сајтот на Мрежата е еден од референтните ресурсни центри на светско ниво, од кој може да се симнат упатства, анализи, учебници и други публикации во електронски формат. Содржините се лиценцирани под Криејтив комонс и се слободни за употреба за било која намена, под услов да се наведе од каде се преземени.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: англиски и др.
Адреса: www.iosn.net
Датум на пишување: 21.08.2007.

Нема коментари: