14 август 2006

Лудница – уште еден „македонски забавен портал“

Името „Лудница“ оди рака под рака со степенот на ирационалност на одлуката да се вложат напори во отворање на уште еден „македонски забавен портал“, вагон во возот чија локомотива е Он.нет. Можеби популарноста на овој сајт буди надежи кај имитаторите за повторување на неговиот успех, но не е секој уредник Трендо, ниту по дух, ниту по способност за стратегија, ниту по расположиви ресурси.

Содржините на „Лудница“ се вообичаени за веб-сајтовите од овој тип: „занимливости“, видео и аудио клипови и слично, без поставени линкови до изворите на информациите. Доколку авторите, инаку велешани, продолжат со ваквата уредувачка политика, наспроти пронаоѓање на нешто оригинално или фокусирање на одредена област непокриена од друг сајт кај нас, би било добро да ги исправат барем следните пропусти:
  • Клучните зборови и описите во мета-таговите треба да ја рефлектираат содржината на страниците. Особено неискористен е делот за наслов (title), во кој може покрај името на сајтот да оди и заглавието на тековниот напис.
  • На насловната страница, линк (врска) до целото тело на веста би требало да биде насловот, за Гугл да ги регистрира зборовите во него, а не фразата „Прочитај повеќе...“. Би било добро со секој напис да стои и датумот на објавување.
  • Малите „рандом слики“ што се вртат во левата колона по случаен избор, би требало да бидат линкови до поголеми верзии. Преку изложената навигација е невозможно да се влезе во дел со фото-галерии.
ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: средна
Код: ПХП (Џумла)
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: минимално
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 3/10
Јазик: македонски
Адреса: www.ludnica.com.mk
Датум на пишување: 14.08.2006.

Нема коментари: