06 октомври 2007

Вива физика

„Вива физика“ има за цел да ја популаризира физиката и науката воопшто меѓу младите.
„Едно од најголемите човекови богатства е љубопитноста, тежнението за откривање на непознатото... И затоа ние во детството и младоста имаме многу прашања за светот околу нас и појавите од него. Секој од нас повторно го открива... И додека постои љубопитноста, копнежот за осознавање на новото, човекот е млад и жив, а неговиот поглед не е згаснат,“ вели д-р Владимир Ајдачиќ, еден од основачите на веб-сајтот.
Содржините се претежно во форма на написи кои се поделени на категории, меѓу кои многу интересни се „науката како бајка“ - со приказни за научните откритија што го промениле светов, а и збирката на мисли на познати научници.

Иако е солидно изработен, дизајнов на сајтот користи ригиден темплејт кој не се покажува најдобар при пристапување со спора врска, оти има интегрирано многу графички елементи кои го успоруваат вчитувањето. Прикажувањето на форумот во внатрешна рамка (и-фрејм) не е добро решение, оти го отежнува пристапот од машини за пребарување до тие содржини.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: средна
Функционалност: добра
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: српски
Адреса: viva-fizika.org
Датум на пишување: 27.07.2006.

1 коментар:

Milija Jovicic рече...

Било би лепо писати о садашњој вива физика која се изменила од августа прошле године када је писан овај текст.

Поздрав од администратора сајта Вива-физика,
Милија